maanantai 30. toukokuuta 2011

14. Kitinojan pohjalaiskylän suunnittelija on valittu


Suunnittelualue

Kitinojan perinteiselle pohjalaiselle rakentamiselle varattu asuinalue suunnitellaan Miilunmäen luoteis-, länsi- ja lounaspuolille peltoon molemmin puolin väliin jäävää Hirvilammintietä. Hirvilammintien pohjoispuolella tulvarajan yläpuolella sijaitsevan suunnittelualueen pinta-ala on 4,5-5 ha ja eteläpuolella hehteerin verran lisää - yhteensä 5,5-6 hehtaaria. 

Lähtökohtana alueen etsimisessä on ollut realismi kunnallistekniikan sijainnin suhteen, kylän palvelujen läheisyys, sekä mahdollisimman hyvä maisemallinen sijoittuminen niin, että alueen tuntumassa olisi ennestään perinteistä rakennuskantaa ja niin, että asuinalue voisi muodostua perinteisellä tavalla ryhmä- tai nauhakyläksi yhtenäiselle alueelle, näkyisi kauniisti alkaessaan rakentua, ja omaisi tarvittaessa myös laajenemisen mahdollisuudet. Suunnittelualue on peltoa, mutta sijainti on silti perusteltu. Se on paitsi kunnallistekniikan, myös valokaistan vieressä, kylän palvelut ovat kävelymatkan päässä, alueella on entisestään perinteisiä pohjalaisia rakennuksia, alue sijoittuu molemmin puolin kulkuväylää, alue tulee näkymään kauniisti eri suuntiin, ja sillä on laajentamisen mahdollisuuksia tarvittaessa. Suunnittelualue viettää molemmilta reunoiltaan jonkin verran alueen keskikohtaan, mikä voidaan huomioida esim. tien sijoittamisena matalimpaan kohtaan.

Perinteinen pohjalainen rakentaminen ei sijoitu metsään. Se sijoittuu metsien reunoille ja kumpareille - tai sitten jokivarsiin tai tienvarsiin molemmin puolin kulkuväylää peltojen keskelle. Pohjalaistalojen kukoistuskaudella metsät olivat vähissä, kun ne käytettiin tervanpolttoon, valtakunnan laivanrakennukseen, tai kotitarpeiksi - vielä vanhoissa valokuvissa voi nähdä, että talot ja kylät ovat usein melkoisen aukeassa ympäristössä. Pihapuita uudelle asuinalueelle toki istutetaan, ja ne kasvavat omaan tahtiinsa kuten aina ennenkin.
Gunilla Lång-Kivilinnan kirjallisuutta

Suunnittelijaksi Gunilla Lång-Kivilinna

"Koto eteläpohjalaiseen kulttuurimaisemaan" -hanke sai määräaikaan mennessä kolme tarjousta em. alueen maankäytön suunnittelusta ja rakennustapaohjeistuksen tekemisestä. Kitinojan kyläseura ry:n kokouksessa todettiin, että parhaiten tarjouspyynnön kriteerit täytti Arkkitehtitoimisto Gunilla Lång-Kivilinna Oy:n antama tarjous. Gunilla Lång-Kivilinnalla on erityisen hyvä asiantuntemus pohjalaisesta rakennusperinteestä sekä aikaisempaa kokemusta saman tyyppisten asuinalueiden suunnittelusta. Lisäksi hän asuu siirtoprojektina toteutetussa pohjalaistalossa Stundarsissa, joka on esikuva Kitinojan projektille - joten hänen tuntumansa aiheeseen voi sanoa olevan sataprosenttinen. 

Gunilla Lång-Kivilinna aloittaa työt juhannuksen jälkeen. Juuri nyt on oikea aika ottaa yhteyttä, jos oma koto Kitinojan pohjalaiskylässä kiinnostaa - nyt on mahdollisuus sisällyttää oma uudistalo tai oma hirsiensiirtoprojekti suoraan alkuperäiseen suunnitelmaan niin, että pääsee vaikuttamaan tulevan asuinympäristönsä luonteeseen ja omien rakennustensa sijoittumiseen alueella. Tonttien koko tulee vaihtelemaan, mutta kovin pieniä niistä ei tehdä - päärakennukselle sekä pihapiirin muille rakennuksille ynnä kryytimaalle ja muille toiminnoille jätetään tilaa tarpeiden mukaan.


Toki on koko ajan muistettava, että maankäyttösuunnitelman valmistuttua prosessin jatko siirtyy Seinäjoen kaupungille asemakaavoitusta varten - ja vasta sen valmistuessa itse rakentaminen tulee mahdolliseksi. Mitä enemmän hankkeessa on vakavasti suhtautuvia rakentajia jo tässä vaiheessa, sitä nopeammin prosessin voi odottaa etenevän maankäyttösuunnitelman valmistumisen jälkeen myös kaupungin taholla. 

10 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen blogi sinulla :) myös me pystytämme vanhaa pohjalaistaloa kodiksemme Seinäjoen alueella. Tälläkin hetkellä mies laittelee välipohjan palkkikenkiä.. Projekti vie mennessään, eikä ole vapaa-ajanongelmia :D

  VastaaPoista
 2. Onnittelen teitä hyvästä ratkaisusta - vanha pohjalaistalo on jotain sellaista, minkä vuoksi kannattaa nähdä vaivaa. Kerran kun huolella rakentaa, siinä on elämisen ympäristö sitten vielä tulevillekin polville. Vaikka mukaansa ottaisivat ja taas uudessa paikassa pystyttäisivät : )

  VastaaPoista
 3. Hei!

  Ketä muita suunnittelijoita oli mukana tarjouskilpailussa?

  Ja yleisemminkin, osaatteko suositella muitakin henkilöitä joilla olisi sekä omakotitalon pääsuunnittelijan pätevyys että syvällisempää ymmärrystä pohjalaisesta rakennusperinteestä?

  Lång-Kivilinnan lisäksi olen kuullut että Waltermann Vaasasta voisi olla hyvä ja netistä löytyi vielä nämä piirustukset:
  http://netikka.net/timo.rinnasto/pohjalaistalo/pohjalaistalot.htm

  Päteviä timpureitakin Kyrönmaan suunnalta saa ehdottaa :)

  VastaaPoista
 4. Hei!

  Kaksi muuta tarjousta saimme Motiivi Oy:ltä sekä Lassila & Hirvilammilta Seinäjoelta. Kiireen vuoksi tarjous jäi saamatta Pöyry Oy:n Seinäjoen toimipisteen Liisa Märijärvi-Vanhaselta. Yksi tarjouspyyntö lähti arkkitehtitoimisto Gerd Hytöselle Vaasaan. Valinnassa vaikutti nimenomaan syvällinen ymmärrys pohjalaisesta rakennusperinteestä ja sen asian hyväksyminen, että tässä ei haeta minkäänlaista modernia silausta, jolla talo erottuisi 2000-lukulaiseksi vain siksi, että sen jostain kumman syystä kuuluisi tehdä niin.

  Kankaanpää-Waltermannilla varmasti on juuri oikeanlainen tuntuma, ja Gunilla Lång-Kivilinnalla ehdottomasti. Myös esim. Rakennusperinteen Ystävät ry:n Teuvo Rankilla on arkkitehtitoimisto ja valtaisa tietämys perinnerakentamisesta. Timo Rinnaston piirustukset ovat tutut, ja myös hän ymmärtää kovasti pohjalaisen rakennusperinteen päälle. Varmasti pystyy auttamaan suunnittelussa hänkin.

  Esim. E-P:n perinnerakentajat tekevät timpurintöitä perinnerakentamiskokemuksella. Heillä ei taida usein olla uudisrakennuskohteita työn alla, mutta jos sellainen tehdään perinteistä paikallista rakentamistapaa noudattaen, luulisin että kiinnostaa : ) Timpureissa on usein se juttu, että haluavat vängällä tehdä, kuten koulussa on opetettu. Perinteitä ymmärtäviä taikka niitä taitavia on vähempi tarjolla. Arvelen, että arkkitehti pystyy suosittelemaan timpureitakin, Kyrönmaalla tai vähän edempänä mutta kuitenkin lähettyvillä.

  Puusepistä: esim. Lehmäjoen Puutyössä on tehty kuusiruutuisia ikkunoita vanhojen mallien mukaan, ynnä kiinteitä kalusteita jms. perinnerakentamiseen istuvaa. Esim. Isonkyrön kotiseututalossa on paljon heidän tekemäänsä.

  Haeskelen kaiken aikaa näitä osaajia ja lisäilen väillä tuonne linkkeihin, jos osaajilla sattuu olemaan nettisivuja. Kunhan lista täydentyy, lisään sen Kitinojan paikallissanomiin asukasmarkkinointikohtaan, minne tulevat lopulta myös perinneasuinalueen suunnitelmat nähtäviksi.

  VastaaPoista
 5. Ookoo kiitos! Tuossa tulikin paljon asiaa ja jään mielenkiinnolla odottelemaan rojektinne sivupäivityksiä.

  Taitaa muutoos olla aika harvas ne jotka suostuu tuohon teidän jälkimmäiseen vaatimukseen ilman minkäänlaista lippaa tai läppää :-)

  VastaaPoista
 6. Terve, tuonne linkkilistaan sopisi tämä muurari:
  http://www.takkamaestro.fi/3.html

  VastaaPoista
 7. Tämä hirsirakentajakin ehkä sopii:
  http://home.agrolink.net/finnas/suomeksi

  VastaaPoista
 8. Löytö tämäkin - lisäsin listalle. Kiitos!

  VastaaPoista
 9. ...ja vielä yksi:
  http://www.isokyro.fi/autiostaasutuksi

  VastaaPoista